Sportmedische raadpleging

Algemene informatie

Sporten: voor wie, waarom, risico’s

  • Sporten is gezond, dat weten we allemaal, maar het houdt ook risico’s in. Zo is er de sportparadox: mensen die regelmatig sporten hebben globaal een lagere kans om voortijdig te overlijden, maar tijdens het sporten stellen ze zich wel telkens bloot aan een hoger risico.

Sport voor niet-sporters:

  • Vele chronische patiënten denken dat sport niet voor hen is, niets is minder waar. De meeste patiënten zijn gebaat bij extra beweging. Ziekte plus beweging is (bijna) altijd veel beter dan ziekte en sedentariteit. Beweging verbetert namelijk de kwaliteit van het leven alsook de overleving. Diabetes-patiënten die niet fysiek fit zijn hebben tweemaal zoveel kans om voortijdig te overlijden ten opzichte van diabetes-patiënten die wel fit zijn. Eenzelfde effect werd aangetoond voor hypertensie-, hyperlipidemie-, COPD en obesitaspatiënten. Beweging voorkomt namelijk een hoge bloeddruk (hypertensie) en heeft een positief effect op de ‘goede cholesterol (HDL)’. Bovendien zorgt extra beweging ook voor een gewichtsverlaging, tenzij er aan pure krachttraining gedaan wordt. Veel mensen focussen zich op hun gewicht en enerveren zich dat ze dit niet naar beneden krijgen. Een omzetting van vetweefsel naar spierweefsel kan ervoor zorgen dat het gewicht stabiel blijft of zelfs wat toeneemt, maar dit is dan gewichtstoename op een gezonde manier. Om dit te controleren kan een vetpercentage berekend worden. Best voor het starten met het sporten (of start nieuwe seizoen/voorbereiding) en dan een controle enkele maanden later. Deze berekening van het vetpercentage kan hier in de praktijk gebeuren door middel van huidplooimetingen en specifieke formules.
  • Preventie is belangrijk! Indien je nog geen chronische patiënt bent, moet je toch zorg dragen voor je lichaam. Voorkomen is namelijk nog steeds beter dan genezen. Eens je een diabetespatiënt bent, is er geen weg meer terug. Zeker mensen die pre-diabetes zijn (hoger gewicht, hoge cholesterol, hoge bloeddruk…) moeten hier aandacht voor hebben en meer gaan bewegen. Bij diabetes is het vooral belangrijk om een betere aerobe conditie uit te bouwen, en dan vooral vetverbranding. Dit kan je maar meten aan de hand van een lactaatcurve of een ergospirometrie waarin de juiste hartslagzones worden afgebakend. Voor veel mensen met diabetes zal dat in het begin eerder gaan om stevig door wandelen, later kan er misschien iets intensiever gesport worden. De hartslagzones moeten echter bepaald worden want anders is de verleiding te groot om intensiever te sporten en verbrandt men uitsluitend koolhydraten, heeft men honger na het sporten en gaat er geen gewicht af.
  • Depressies worden vaak tegengegaan of bestreden door middel van fysieke activiteit. Het gevoel dat je conditioneel vooruit gaat in bv een start-to-run programma geeft je mentaal een boost. Mensen die fysiek fit blijven hebben ook minder relationele, seksuele en mentale problemen.

Sport en kinderen

  • Kinderen vormen een aparte categorie in de sportgeneeskunde omdat ze specifieke sportproblemen hebben omwille van hun leeftijd en maturiteit. Kinderen moeten veel bewegen maar niet aan eenzijdige sportbeoefening doen, aangezien ze dit voorbeschikt maakt tot overbelasting, dit in combinatie met hun botten die nog niet volgroeid zijn, leidt dit vaak tot overbelasting van pezen en eventuele stressfracturen. Stretching is dan ook belangrijk bij hen om zo de spieren mee op lengte te brengen.
  • Vaak gaat er talent verloren omdat kinderen te laat of te vroeg matuur zijn voor de sport die ze uitkiezen. De competitiecategorieën zijn namelijk ingedeeld volgens leeftijd en niet volgens maturiteit. Via klinisch onderzoek en een aantal technische metingen (bv radioloog voor meting botmaturiteit) hebben we een zicht op de piek groeisnelheid en het gestalte op volwassen leeftijd. Naast het maturiteitsverschil bestaat er ook nog een relatief leeftijdseffect. Dit laatste wil zeggen dat er veel meer kinderen, waarvan hun geboortemaand in het eerste of tweede trimester ligt, doorbreken van provinciale naar nationale wedstrijden.

No Service found !